SanChas blogg!

Direktlänk till inlägg 30 december 2012

Tips inför nyårsraketerna (hund)! (repris)

Av SanCha - 30 december 2012 11:39

Lägger pånytt min artikel om fyrverkerier och känns angelägen dessa dagar innan 12- slaget på nyårsafton!
 

Raketer och smällare!

 

Det finns idag över 35.000 hundar bara i Sverige som uppvisar rädsla mot raketer och smällare. Visserligen kan det bero på det höga hundbestånd vi har fått på senare år men att det också ökat kan bero på en sämre mentalitet hos dessa hundar. Den här typen av rädsla är detsamma som människor får och då kallar vi detta för fobi. Det ska också behandlas som en fobi med inlärning, träning, medicinering och kunskaper från hanteraren annars är det lätt hänt att man försämrar och förstärker hundens fobi.


Att droga ner sin hund vet vi idag kan försämra resultat och många veternärer menar att detta är djurplågeri eftersom hunden är vaken och hör men är instängd i sin kropp och kan inte få utlopp för rädslan. Man förlänger då bara något väldigt otrevligt och hunden tränas inte på något sätt.

 

Det finns andra medel och preparat som man kan ta till innan man sätter igång och tränar sin hund. 

Dit hör fodertillskottet Zylkéne som har en bra effekt och finns väl dokumenterat hos hund och katt.

D.A.P är ett annat preparat att tillgå och består av doft feromoner (hundens lugnande dräktighetshormon).

Det viktigaste är att man börjar behandla hunden i tidigt skede och detsamma med träning så att både hundägare och hund är förberedda.

 

Det finns CD skivor att träna efter och där finns instruktioner hur man går tillväga.

Är du osäker på hur du ska träna din hund rekommenderar jag dig att ta kontakt med en hundtränare/psykolog som är utbildad och van att handskas med fobipatienter. Där kan du dessutom få många bra tips på hur du ska hantera detta i er hem miljö.


En liten valp vet som regel inte vad som är farligt och det är viktigt att man som människa inte påför hunden sin egen osäkerhet. Dalt och klemande hör inte hemma här och att stärka valpen gör man genom att ta sig mot det som låter och utan rädsla i sin vardag. Valpen följer sin flock och ser också det ofarliga i hela händelseförloppet om man behåller sitt lugn. Snegla heller inte för ofta på valpen utan se rakt fram i alla lägen om det låter mycket. Ljuden kan vara allt från bilar, byggen och raketer.


Hunden förstår inte det här med att ljud och ljus inte stämmer. Skulle de stämma överens tror de lärda att hunden inte skulle reagera på samma sätt. Man förstår ju det hela lättare om man betänker vad hunden upplever starkare än oss. Först kommer det ett ljus på himlen och sedan ett dån av fyrverkerierna. Det är just detta som inte hunden kan förstå och tar då till flykt, skakar, hässjar, kräks och blir s.k ”blindgalen”.


Ljudet rör sig fort men inte lika fort som ljuset!

 

När vi nu har börjat förstå varför hunden blir rädd är det dags att förbereda sig för träningen. Som jag nämnde är CD skivorna ett bra alternativ till de ordinarie raketerna som kommun skickar upp under nyårshelgen.

Har man redan fått en raketrädd hund lämnar man inte den ensam under nyårskvällen.  Bygg en koja eller använd köksbordet och täck med filtar. Lägg in hundens mystäcke, leksaker, vattenskål och kanske ett smaskigt ben.

Dra ner persiennerna och höj TV eller radio nivån. Uppträd så naturligt som möjligt och dalta INTE med hunden. Låt den vara ifred om den givetvis inte kommer självmant till er.

Hunden måste ju trots allt ut och rastas och passa på att göra detta innan raketerna skjuts upp och ta sista rastningen senare på natten då det åter blivit lugnt ute.

Glöm inte att checka upp bl a hundens öron, för en inflammation kan påverka raketernas framfart ännu mera och blir förstärkta av hundens smärta. Den bör helst vara frisk och kry när ni tränar och när nyåret analkas. 


Lycka till med din hund!

/Sanna

Copyright ©

 

 

Du kan inte kommentera det här inlägget!

 

 

  

 
ANNONS
 
Sussi

Sussi

30 december 2012 20:58

Vi vet egentligen inte hur Spike kommer reagera imorgon. Vi har gjort lite för att försöka vänja honom. Vi har kopplat in datorn till stereon och kört youtubeklipp på raketer på hög volym. Än så länge verkar han inte rädd alls. Han tittar mest och tiltar huvudet och lyssnar när det tjuter. Men sen börjar han leka och struntar i oljudet. Hoppas det blir så även på Nyår. Vi ska fira i Stan och där kommer det smälla rejält runtomkring. Man får försöka tajma promenerandet så det inte blir för nära tolvslaget. Men det känns så här i förhand som om det kommer gå bra :)

Hoppas det gör det för din voffsing med.

Gott Nytt År
Kramisar

http://allt-om-inget.bloggplatsen.se

 
Mita

Mita

31 december 2012 12:11

Gott Slut och Gott Nytt År!

http://rocotopeppers.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av SanCha - Söndag 3 feb 10:00

Nu får väl de snöälskande så det räcker och blir över!     Mannen skulle iväg tidigt i morse och jag hade svårt att sova då det sista jag såg var snö som yrde och fyllde på gatan/trottoarerna bl a. Ville att han skulle stanna hemma eller åtminsto...

Av SanCha - Lördag 26 jan 12:44

    Idag är jag precis lomhörd eller vad man ska kalla det. Hör varken ordentligt på höger resp vänster öra. Var på vårdcentralen igår för att få hjälp men då de upptäckte en hinna eller hudflaga som verkar sitta fast framför trumhinnan ville de i...

Av SanCha - Tisdag 22 jan 11:18

Kall utomhuspromenad och halkig. Det är det värsta att det är så förbaskat halt och inte hjälper de små stenarna som de lagt ut under snön när det är rena rama Rolf....ett helvete m.a.o. Nåja tog mig runt i skogen på en timma som normalt brukar ta ...

Av SanCha - Söndag 20 jan 19:49


Du som orkar hålla dig vaken eller bor där det inte är molningt. Ut och fota månen då. Så här ser den ut just nu där jag bor men kommer att få molningt tyvärr i natt.   Kram/S ...

Av SanCha - Söndag 20 jan 10:04


Så skönt det ska bli idag och bara duscha, klä sig lite fint och gå bort på mat. Mums och härligt! Har köpt en härlig begonia med färgerna vitt och lila och den blommar precis överallt på topparna. Den hoppas jag blir en vårklick hemma hos värden/v...

Presentation

Frågeruta

0 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se