SanChas blogg!

Alla inlägg under maj 2010

Av SanCha - 27 maj 2010 17:25

Ingredienser till Hummus hommus kikärtsröra:

4 portioner
 • 5 dl kokta kikärter (godast att koka själv annars finns det kokta på burk)
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 0,5 dl olivolja
 • 4 msk tahini, sesampasta (valfritt)
 • 4 msk citronsaft (valfritt)
 • 1 tsk mald spiskummin (valfritt)
 • Salt och vitpeppar

Så här lagar du Hummus hommus kikärtsröra:


 1. Kör allt i en matberedare eller mixa med stavmixer. Spä eventuellt med lite vatten så att det blir en röra. Smaka av med vitlök, salt och vitpeppar.


Så nu ska jag hem och koka kikärtor....mums och du kan välja bort sesampasta, citronsaften och spiskummin och det brukar jag aldrig ha med.


ANNONS
Av SanCha - 27 maj 2010 13:56

  

Nu behöver jag inte ha godishinken längre utan det räcker att ropa -"kooooom" och så kommer de så snällt.

Jag skulle kanske ha blivit domptör istället *funderar* eftersom jag gillar utmaningar. Nåja att hästarna lyder betyder ju inte att rävarna gör detsamma varför jag tror att jag backar på yrkesvalet. Tänk de som tämjer lejon och tigrar och vågar hålla på med dem så nära inpå sig. Jag tror att jag fegar ur lite oavsett att de faccinerar mig. Nog för att jag är djurvän men att vara djurvän innebär inte att man måste bemästra djuren. De vilda djuren borde ju få fortsätta att vara just vilda djur i en värld där vi tänker på utsläppen och att behålla regnskogarna så att de inte försvinner ifrån vår tidsålder. Det är nära med många djurarter varför djur- och zooparker bevarar många som annars skulle dö ut. Det känns på något sätt konstigt det också. Vår väld är i fara men det är inte många som tar det på allvar och tror personligen att folk inte orkar ta till sig mera tråkigheter och slår dövörat till. Det är ju i alla fall en enkel åtgärd.


Bidrar du med något för en bättre natur där djur och människor kan leva sundare?

ANNONS
Av SanCha - 27 maj 2010 13:18

  
 

Jag lutar mig ut genom fönstret och tar en bild på den vackra nästan klarblå himlen alltmedan måsarna flaxar och skränas. Någon håller säkert på att rensa fisk och när jag står där en stund tycker jag nästan att det luktar hav också.

Undrar om jag fått solsting trots att jag inte solat!


Nu ska jag diska lunchdisken och sedan ta en kopp på stående fot och sedan är det bara att bita ihop och ta dagen som den kommer. När det är mycket går tiden fort och det är på gott och ont.

Ja ja, hunden ska ut en snabbis också och han blänger här under lugg så bäst att plocka ihop pinalerna och sätta fart.


Hörs kanske lite senare! 

Av SanCha - 27 maj 2010 12:00

2010-05-26

Information från Jordbruksverket!

 

Reglerna för införsel av hundar och katter ändras!


Under sommaren införs ändringar i reglerna för införsel av sällskapsdjur. Jordbruksverket kan ännu inte ange exakt datum för när kraven börjar gälla, men du bör räkna med mitten av juni månad. Ytterligare ändringar genomförs sommaren 2011 och den 1 januari 2012. Vid det senare tillfället kommer flera av de nu gällande särskilda skyddskraven tas bort efter en överenskommelse på EU-nivå.
Reglerna för införsel av hundar och katter varierar beroende på från och till vilket land djuren ska resa. Här finns information om vilka förändringar som införs inom EU och vad som gäller när du för in hundar och katter från länder utanför EU. På våra sidor om införsel av hundar och katter finns mer information om införselreglerna. Här hittar du en förteckning över EU-länder och listade länder.

Införsel från länder i EU!


Grundkraven för identitetsmärkning, rabiesvaccination, godkänd antikroppskontroll, avmaskning och pass ändras inte. Observera att djuren måste id-märkas före vaccinationen. En vaccination som gjorts före id-märkning är inte giltig för resa. Du kan inte få undantag från det kravet.
 

Det här är nytt sommaren 2010 från länder inom EU


 • Avgiften för ansökan om tillstånd att ta in valpar och kattungar som är under tre månader gamla ökas till 900 kronor. Skillnaden är att du nu får ansöka om fem djur per tillstånd.
 • Danskar som reser till och från Bornholm får ta med sina hundar och katter genom Sverige utan avmaskning, men övriga krav är oförändrade.
 • Om du reser med fler än fem djur krävs hälsoundersökning av djuren inom 24 timmar före resa på grund av att de klassas som handelsdjur.
 • En ny typ av rabiesvaccin godkänns, så kallade rekombinanta vacciner.

 

Det här är nytt sommaren 2011 från länder inom EU


 • Efter den 3 juli 2011 är tatuering inte en godkänd märkningsmetod. Då måste alla resande djur vara märkta med microchip.

 

Det här är nytt 1 januari 2012 från länder inom EU


 • Kravet på antikroppskontroll slopas.
 • Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.

 

Införsel från listade länder utanför EU!


Grundkraven för id-märkning, rabiesvaccination, godkänd antikroppskontroll, avmaskning och pass ändras inte. Observera att djuren måste vara id-märkta före vaccinatioen. En vaccination som gjorts före id-märkning är inte giltig för resa. Du kan inte få undantag från det kravet.

 

Det här är nytt sommaren 2010 från listade länder


 • Avgiften för ansökan om tillstånd att ta in valpar och kattungar som är under tre månader gamla ökas till 900 kronor. Skillnaden är att du nu får ansöka om fem djur per tillstånd.
 • Norska handelsdjur, det vill säga de djur från Norge, som ska säljas eller byta ägare, reser som frakt (ensamma eller med ägaren) eller reser i grupp om fler än fem djur ska ha id-märkning, rabiesvaccination, godkänd antikroppskontroll samt vara hälsoundersökta inom 24 timmar före resan.

 

Det här är nytt sommaren 2011 från listade länder


 • Efter den 3 juli 2011 är tatuering inte en godkänd märkningsmetod. Då måste alla resande djur vara märkta med microchip.

 

Det här är nytt 1 januari 2012 från listade länder


 • Kravet på antikroppskontroll slopas.
 • Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.

 

Införsel från länder utanför EU som inte är listade!


Här förändras inte villkoren i sommar. Djuren måste fortfarande vara id-märkta, avmaskade, ha införseltillstånd och sitta i karantän. Observera att tatuering inte är en godkänd märkningsmetod efter den 3 juli 2011. Då måste alla resande djur vara märkta med microchip.

 

 

Det här är nytt 1 januari 2012 från länder som inte är listade


 • Kravet på karantän ersätts av följande: id-microchip + rabiesvaccination + antikroppskontroll 30 dagar efter vaccination + ytterligare 90 dagars väntetid efter datum för antikroppskontroll +  veterinärintyg.
 • Nuvarande regler för avmaskning görs om, men detaljerna är inte klara än.

 

Rabiesläget i Europa förbättrat men inte tillfredsställande!


Rabiesläget i Europa har förbättrats mycket under de senaste tio åren, men har ännu inte riktigt nått så långt att sällskapsdjur inte riskerar att smittas. EU-kommissionen bedömer att detta mål är uppnått först 2012.

Det här är bakgrunden till EU:s beslut att förlänga övergångstiden för reglerna gällande kraven på transport av sällskapsdjur till och inom EU. Förlängningen gäller till och med 31 december 2011 och gäller samtliga övergångsvillkor som idag gäller vid införsel till Sverige, Finland, Storbritannien, Irland och Malta.

Från och med den 1 januari 2012 slopas alla övergångsregler. Då kommer samma regler att gälla i hela EU. Sannolikt kommer dock ett nytt EU-gemensamt system för skydd mot dvärgbandmask införas 2012.

 

 

Kontaktperson för journalister!


Maria Cedersmyg, enheten för sällskapsdjur, tfn 036-155019

 
 
Du kan inte kommentera inlägget!
Av SanCha - 26 maj 2010 12:27

  

Jag hinner bara vara borta en dag så fylls mail och andra arbetsuppgifter och det tar evigheter att komma ikapp. Är ju inte helfrälst i papperarbete heller men har lärt mig under åren att slarvar man får man igen det. Så oftast ligger jag på plus när kvällen kommer och det känns skönt. Tack vare datorerna är ju det mesta så smidigt också. Skulle vilja ha fler program inlagda i datan som underlättar men ska tjata lite till här så kanske jag blir hörsam. Allt handlar ju då om att det blir bättre och snabbare ordning och ökar ju effektiviteten också.


Vädret då!

     Först sol och nu mulet!

Skulle inte förvåna mig om helvetet bröt ut igen och regnar floder innan någon slår huvudet i väggen!

  

Nu hör jag inte längre att kaffebryggaren ljudar varför nog kaffet är klart. Ljudet bör kanske avkalkas också om man får säga så men det tar jag i alla fall en helt annan dag när jag får lust.


Nu bäst att sluta innan det blir för barnsligt!

Hörs!

Av SanCha - 26 maj 2010 11:17

Information Jorbruksverket!

2010-05-24

Handtvätt viktigt efter kontakt med djur

Infektion med EHEC-bakterien kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor. Den finns framförallt hos idisslare såsom kor och får. Bästa sättet att skydda sig mot EHEC är att ha god hand- och livsmedelshygien. Klappa gärna djuren, men glöm inte att tvätta händerna efteråt.
Sommaren ger människor möjlighet att komma nära lantbrukets djur. Kontakten med djuren är positiv på många sätt men ökar också risken för smittspridning mellan djur och människor. En av de infektioner som brukar öka i antal under sommarhalvåret är EHEC.

Du kan inte se på djuren att de bär på EHEC


EHEC-bakterien hittas oftast hos nötkreatur men kan även finnas hos andra idisslare som får och getter. Djuren kan bära på bakterien utan att bli sjuka eller påverkade av den. Hos människor däremot kan EHEC ge kraftiga magsmärtor och diarré (ofta blodig) och i värsta fall även bland annat skada njurarna med allvarliga sjukdomstillstånd som följd. Barn och personer med nedsatt immunförsvar löper störst risk att bli sjuka.   

Tvätta händerna


Ett bra skydd mot EHEC är god hand- och livsmedelshygien. Det är också viktigt att vuxna har uppsikt över barn som har kontakt med djur. Det är inte bra att låta barn exempelvis pussa djur.   

Smittan finns i djurens saliv och avföring


EHEC-smittan kan spridas genom djurens saliv och avföring. Bakterien kan även finnas i miljön kring djuren. För att minska risken att bli smittad bör du undvika att bada i vatten som gränsar till beteshagar där djur vistas. Du bör inte heller dricka opastöriserad mjölk.
  

Åtta sätt att minska risken att bli sjuk av EHEC:


· Tvätta alltid händerna efter kontakt med djur.
· Tvätta alltid händerna innan du äter.
· Ha uppsikt över barn som umgås med djur.
· Skölj grönsaker och frukt ordentligt innan du äter.
· Hetta upp kött och köttprodukter ordentligt vid tillagning.
· Drick inte opastöriserad mjölk eller otillräckligt värmebehandlade produkter som tillverkats av sådan mjölk.
· Undvik att ha picknick i kohagen.
· Bada inte i närheten av djur som betar vid stranden.

Kontakter för journalister


Mariann Sköld, enheten för idisslare och gris, 036-15 51 37
Elöd Szántó, enheten för idisslare och gris, 036-15 61 04
 
Av SanCha - 24 maj 2010 14:19

  

År efter år har jag och alla andra gått här utan att veta att det är en gravplats. Jag visste att vi hade något fornminne i skogen eftersom jag studerat vår karta och lärt in hur skogen ser ut, bara uti-fall-att ni vet, men inte den exakta platsen!

Så igår kom vi att prata om det här och nu är det förevigat på bild också.


Fast jag tror inte det finns något kvar i dessa gravar och nog säkert redan undersökta av arkeologer.

....men lite häftigt är det i alla fall och man vill ju veta mer som vart de bodde och kanske där jag bor idag *skojar* Fast vem vet????


Nu kopp på er!

Ha en bra dag också!  

Av SanCha - 24 maj 2010 14:06

  

Dagarna bara far så det ryker nu...


  

Mannen min var smart och tog bort plasten sent igår som täckte trappan och utegruppen som var nymålade. Så imorse var det torrt och ikväll ska vi återställa allt så det liknar sommar hos oss.

Blommor är nedpetade i alla ytterkrukorna och det blev inget speciellt färgtema i år som jag annars brukar gå efter utan här varvades den ena sorten med färg efter den andra och huvudsaken är att det blommar snällt.


Tänk det är sista veckan och nästa måndag kvar av maj och sedan är det juni med sommar, midsommar och semestrar. Tänk vad mycket vi har att glädjas åt denna korta tid i alla fall. Så le mot ljuset och känn dig fri!


Hörs om några minuter....ja kaffet är klart då!   

Presentation

Frågeruta

0 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se