SanChas blogg!

Alla inlägg under oktober 2009

Av SanCha - 9 oktober 2009 13:32

Hot spot (fukteksem).


Den här ständigt uppblossande eksemet som kan driva vilken hund till vansinne av klåda, ja även matte och husse också förstås. Först kanske det bara kliar på ett litet ställe och hunden naggar med tänderna för att stilla klådan. Ju mer den naggar och biter sig ju mera kliar det. Gynnsamma bakterier som då ligger vilande sätter här igång med blixtens hastighet att växa och kan fördubbla sig över bara ett dygn.
Det sprider sig i rekordfart och för den stackars hunden blir detta nu ett litet helvete om den inte får komma under vård.
För ett vant öga kan man se att såret vätskar/klibbar sig och det är efter detta som namnet uppkommit - ”fukt eksem” eller hot spot eller förlegade f.d åkomman ”retrievereksem”.

 

Några orsaker till fukteksemet!
Det finns som oftast underliggande orsaker till ett fukteksem och missas dessa är snart karusellen igång igen.
Några bakomliggande orsaker som man idag vet kan orsaka fukteksem är bland annat; -analsäcksinflammationer, -liksom otit (öroninflammationer), -ohyra,  -insektsbett, -tovig päls där bakterier samlas och badande blöta hundar som hålls fuktiga ofta!
Även hundar med ledbesvär kan ligga och slicka sig vid smärta så ett fukt eksem uppstår.


Så har man en hund som drabbas av detta bör man alltid söka veterinären som får först undersöka bakgrunderna till detta och utreda.
Även ett fukteksem kan behöva behandlas med antibiotika om det angrips av bakterier med palper och pustler (ser ut som runda/ovala upphöjningar) och har då blivit en djupare pyodermi.


Egenvård!

När det gäller egenvården för ett fukt eksem kan man göra mycket själv för att förebygga men också för att lindra och behandla hunden i hemmet!
Badande hundar som får detta återkommande bör man nog göra ett stopp för badet utomhus. Även om hunden nu älskar sitt bad så får den ju senare dras med tråkigheter och ibland kanske man rent av inte har något val.
Hundar som trots allt får bada är det viktigt att se till att de verkligen torkar också mellan varven. Går de med ständigt fuktig päls/ tassar så är faran nära.
Håll pälsen kort och klipp bort eller raka mellan trampdynorna så det får lufta ordentligt. En del hundar med stora besvär kan man använda fön och blåsa tassarna torra.
Att kamma/borsta sin hund är också ett måste. Man hjälper inte bara hunden att bli av med döda päls strån utan man reder ut tovar så inget kan fastna i dessa och påverka ett fukteksem. Det är ju bra att man tittar på hundens hud samtidigt med den veckoskötsel. Upptäcker man då en liten förändring i hunden kan man vara snabb och ha detta under kontroll innan det sprider sig.

 

Första gången hunden får sitt fukteksem!
När hunden får sin första fukt eksem bör man ta den till veterinären som får utreda de bakomliggande orsakerna om man inte vet att skälet är en badhund som ständigt går blöt. Det kan räcka med dessa orsaker och hunden håller sig senare fri från sitt fukteksem. Tyvärr är det ju så att det oftast återkommer och det hänger samman ibland med  öron- och analsäcksbesvär.
Utöver dessa orsaker jag räknat upp kan hunden även få fukteksem om den ligger mycket ensam och gnager på sina tassar.

Här behövs ju en stimulering för hunden istället så att den slutar med sina ”olater”!


Vad kan man göra då när ett fukteksem har startat?
Att det är bråttom nu förstår ju alla om man betänker hur snabbt detta kan sprida sig. Pälsen fastnar i såret och det blir klibbigt och kan lukta illa. Då måste ju pälsen bort. Bäst här är att raka bort och så nära som möjligt till huden. För att inte störa det vätskande såret kan man innan man rakar lägga på lite vaselin. Då fastnar pälsen på salvan och kan sedan strykas försiktigt bort med ex. en ren kompress.
Varför jag rekommenderar att raka huden istället för att klippa bort pälsen är en erfarenhet jag har. Tar man i pälsen för att hålla den från såret medan man ska klippa kan detta smärta enormt och den snällaste hund kan bita till i försvar.
Man rakar lite mer än bara där såret sitter och här får man blunda ”vad gäller” skönhet och utställningar. Ta gärna mer än 2 cm från sårets ytterkant så att ren frisk hud syns väl runt om. Det är dessutom lättare också att sköta såret då


När nu såret står helt öppet bör det rengöras försiktigt. Apoteket har ett helt sortiment men ljummet vatten går precis lika bra. Är såret inte vätskande så trycker man bara försiktigt med en mjuk trasa i nästan 10 min som man blött upp i varmt vatten innan. Detta bör upprepas minst 3 – 4 gånger per dag. Inte gno utan bara pressa mot såret!
Är såret istället vätskande bör man införskaffa sig ett bakteriedödande medel.
Fysiologiskt koksalt kan man göra själv hemma och håller ett dygn innan man får kasta bort det och göra nytt. Det är bara att koka upp 5 dl vatten med ˝ tsk salt som får svalna. Detta baddar man på såret och flera gånger per dag också. Ju oftare man baddar ju mindre risk att bakterier hinner växa.
Tänk på att fukt eksem är smärtande sår och hunden gillar bara en mjuk hand här. Inga bakteriedödande medel som innehåller sprit heller. Det betackar vi oss för både hundarna och jag!Ju flera baddningar med antiseptiska medel - ju snabbare läkning!


Att lufta ett fukt eksem är det allra bästa och därför ska man inte sätta om bandage. Det gör bara att fukten stannar kvar och såret blir mer svårläkt. Man ska heller inte smeta några salvor eller krämer på såret som då blockerar luften och får en ny grogrund att sprida sig. Det finns en gel man kan använda och den återkommer jag till vid torra sår.
För att hunden nu inte ska ges tillfälle att röra såret som är omskött är bara en tratt som gäller. När det gäller fukteksem på kroppen kan man ju låna ut sin T-shirt och dra på hunden men det fungerar ju inget vidare för tassarna. Då är tratten ett måste. Man kan göra en egen tratt om man inte har möjlighet skaffa en hos veterinären när det inträffar akut. Det är ju bara att ta mått på hundens hals och lägga till 2 cm extra. En kartongbit går alldeles utmärkt att böja och hålen efter sidorna kan man trä snöre genom som man sedan knyter till när man fört den över hundens huvud. Kanske inte så hållbar men fungerar som snabblösning.

Vad finns det då mera i huskurs väg man kan använda sig av när ett fukteksem dykt upp?
Jo, vårt hem bryggda te.
Te innehåller garvsyra som dels torkar ut och som läker sår.
Man kan brygga sitt te starkt och lägga i en bit gasväv (gasbinda) tills teet har svalnat. Sedan lägger man gasväven på eksemet utan att vrida ur den. Detta bör också upprepas flera gånger dagligen tills såret läkt ihop.
Man kan spara sitt bryggda te över en dag!


Ett annat tips som kanske är rent av omöjligt för er att införskaffa är ju försvarets puder (blanda inte ihop med försvarets salva). Vet inte ens om man kan få tag på detta längre då vi inte har kvar så mycket av försvaret.
Den fick jag själv av min far som arbetade där och kan behandlas till det mesta. Kanske apoteket säljer det, men det är något jag inte tagit reda på här innan. Det är ett gult starkt pulver (innehåller antagligen bl a majsstärkelse) och har snabbverkan mot som jag skrev, det mesta i sår väg. Det står bara försvarets puder på burken och doftar inte gott men gör susen.


Så återkommer jag till liljeväxten Aloe Vera igen!
Skillnaden med denna gel och andra salvor är att gelén inte täpper till såret.
Personligen skulle jag ändå avvakta med att sätta på gelén så länge såret vätskar. Då är rengöring och luftning den allra bästa metoden.


En tumregel finns här och den bör man komma ihåg. Läker inte ett fukteksem som skötts efter alla konstens regler på ett par dagar söker man veterinären som då får behandla med ev. antibiotika i minst 20 dagar.

 

Förebygg!
Många hundar skulle slippa dessa onödigt "stora" utbreda eksem om man var lite snabbare att upptäcka dem i tid. Så kliar sig hunden kontrollera huden direkt på detta område. Ligger din hund i riskzon eller har drabbats tidigare kan ovanstående tips hjälpa dig och hunden att lindra men också att förebygga ett fukt eksem.Lycka till med din hund!

/Sanna

Copyright ©
Du kan inte kommentera det här inlägget!

ANNONS
Av SanCha - 9 oktober 2009 12:09

Ja tacka f´n för det ordspråket för finns ingen annan till hands så får man ju göra det själv. vad det nu kan vara!Skäms

Nåja, nu har jag missat adjö på mannen igen som ska ut på ny turné. Det är mycket nu....


Sonen skulle komma hem ikväll och titta över datan som inte mår bra. Alvedon hjälpte inte igår så det ska säkert till starkare grejer som kanske en hårddisk, ja vad sjutton vet jag om sådana petitesser! Jag knapprar ju bara på tangenterna och de fungerar ju.


Det blir säkert hämt-mat om jag känner honom rätt och han bor ju turligt nog nära både Kina- och Thairestaurangen.


Näe ska man hinna något så måste jag sätta fart här och nu. Vinkar till er och hörs senare ikväll om jag har någon data då som fungerar.Cool

  

ANNONS
Av SanCha - 9 oktober 2009 12:05

Tänk att det blev lite sol igår eftermiddag så jag, kameran och hunden gick givetvis ut.

Här är några bilder därifrån!

  

  

  

  


Hunden mår oförskämt bra just nu och är dessutom medicinfri!

Min goa "skatt" - "katt"....hihi!


Av SanCha - 8 oktober 2009 19:48

Nu är det bara lite smått kvar och sedan är hela huset rent inför helgen.


Mannen kom ju hem så vi hann äta tillsammans och han hade haft det svettigt på sin företagskurs. Ja de hade ju badat bastu bl a.


När jag skulle städa yttertrappan fick jag se något röra på sig ute på plattorna och jag kisade och tänkte att det var ett högst besynnerligt löv och går sakta ut i mörkret för att se vad det var. Jisses, det var en padda igen som hälsar på och det fick även grannarna  samt mannen höra som kom springandes med plasthandskar eftersom han höll på att rengöra en toalett. Så det var ju bara att hämta hinken där mannen placerade paddan i och gå upp till skogen med den igen. Undrar om det var samma som vi hade i somras under trappan?

Fast har man damm så drar det ju till sig lite olika djurarter.


Nej nu måste jag fortsätta, dammsuga av vardagsrummet, hänga tvätten och kondensa handdukarna innan det blir för sent.


Ha det gott!

  Av SanCha - 8 oktober 2009 14:29

Diarré!

I första skedet med diarré gör man enklast att man fastar sin hund. Minst 24 timmar bör gå utan att man ger mat men vatten här är viktigt och bör finnas framme. Ibland kan man behöva tvångsmata hunden med vätska under en diarré med risk för uttorkning.


OBS! Ingen fasta för valpar då de behöver all näring och kan torka ut snabb. Där krävs ett veterinärbesök och att man tar bort godis/ben/människomat som man kanske gett den lilla valpen!


Efter 24 timmar försöker man ge sin hund kokt ris med kokt vit fisk och ser hur hunden svarar på detta. (Några msk och varannan timme) Går det bra och diarrén upphör kan man dagen efter återgå med att halvera ris+fisk samt lite av fodret. Sakta ökar man på med fodret och minskar på ris/fisk.
Fortsätter istället diarrén fortsätter man mata hunden med ris/fisk tills diarrén upphör och max 4-5 dagar men därefter bör hunden kontrolleras av veterinär. Likaså söker man veterinären om hunden får feber, blir hängig, aptitlös och hulkar eller andra symptom.


Blod i avföringen!

När hunden får blod i avföringen som inte ger sig efter 24 timmar bör man istället söka vård. Då har man gett allt en chans att återställas och när det inte lyckats ska man heller inte fortsätta vårda hemma. En veterinär kontrollerar buken, tar ev. blodprov och behandlar hunden som oftast med medicin efter diagnostiseringen.

Man kan lämna in täckprov (avföringsprov) för att undersöka om det föreligger inälvsparasiter i tarmen.

Blodiga avföringar (ljust blod) beror som oftast på att tarmslemhinnan blivit irriterad av någon orsak och för att ny ska återbildas behöver tarmen stå tom och eller skyddas av medicin/bulkmedel som kapslar in avföringen. Återkommer till det!

 

OBS!

När hunden får mörkt blod i avföringen beror det på andra orsaker och här söker man då veterinär akut. 


Inälvsparasiter!

Hakmasken är den mask som tar sig in via tarmslemhinnan och äter sönder väggen varpå blödningar uppstår.
Utöver denna orsak som hakmask kan även andra parasiter, bakterier och virus påverka tarmen. Enklast är att lämna ett täckprov (avföringsprov) till sin veterinär som får analysera.

"KOLLA MASKEN" finns på apoteket och när man samlat avföring några dagar är det bara att lämna in detta till sin veterinär efter konsultation och finns parasiter behandlar man med avmaskningsmedel som veterinären rekommenderar. 


Hundar luktar, nosar och till och med äter mycket otjänligt från naturen. Detta påverkar hundens tarmsystem. Har man hundar som gärna vill äta ute bör man givetvis koppla sin hund samt avmaska någon gång per år. Kontrollera avföringen ofta hos din hund så den inte går med onödig mask och även återsmittar andra hundar.

Plocka avföringen så kan du inte missa det här!

 

Bulk- granulat-, fibermedel och diettillskott!

Några hjälpmedel som kan man använda sig av när hunden insjuknat i diarré kommer här;


-Canikur är ett av dessa bindande medel som finns att köpa på apoteket.
-Inolaxolpulver är ett annat bra volymökande medel som finns på apoteket. De innehåller växtfibrer som gör är att tarmen får arbeta med den föda som ska ut. Det samlar ihop avföringen och kramar framåt för bästa effekt och suger upp vätskan från tarmen. Vid en diarré arbetar inte tarmen.
-Diarsanyl är ett annat medel som fungerar ungefär som Canikur med är något vassare och har ett nytt innehåll, "fruktoligosackarider" som stimulerar både tillväxten och aktiviteten av de goda tarmbakterierna.

Det finns flera hjälpmedel men tar endast upp dessa.

-Pro- Kolin ges i akuta skeden med skadad tarmslemhinna och här ligger behandlingen med dosering på 3 ggr/dag de första dygnen för att mata de bakterier som senare ska finnas normalt i tarmen. Stoppar även den aktuella diarrén.


Vätskeersättning!
Vätskersättning kan man göra själv genom att koka upp 1 liter vatten och blanda ner 1 tsk salt och 2 msk honung eller druvsocker som man sedan låter svalna. Detta ger man istället för vattnet.

Hundar behöver det dubbla av vätskeintaget och ca 80 ml/kroppsvikt och dag vid diarré.

 

Analsäckar!
Analsäckar som inte får tömmas regelbundet p.g.a. en ihärdig diarré kan ställa till problem. Även avföringen kan tränga tillbaka in i analsäcken och då kan man räkna med en förestående infektion av bakterier!

Så vid ihärdig diarré kan man även behöva tömma dessa. Symptomen är ju att hunden åker kana på rumpan, naggar och biter på sina tassar och/eller försöker komma åt att bita sig där bak. Är du inte bra på att tömma säckarna själv så ber du veterinären om hjälp! Ökad motion ger också bättre tarmröresler och en fastare avföring mår analsäckarna bättre av.


Kräkningar!
När hunden kräks ska man inte ge varken vatten eller mat tills kräkningar - hulkningar upphört. Sedan kan man prova att ge hunden lite vätska. Någon msk vatten och får hunden behålla detta kan man ge lite till efter 15 - 20 min och fortsätta öka på lite försiktigt.
Ofta beror dessa kräkningar på något otjänligt hund ätit. Så att ha koll på vad hunden stoppar i sig ute är bra.

Det förekommer förgiftningar också hos hund. Då kräks hunden så pass mycket att man ser att detta inte är normalt och mellan kräkningarna blir hunden mycket trött och slut. Detta är då akut och bara att åka in med hunden snarast möjligt.

Även främmande föremål ger hunden kräkningar och man får ju använda sunt förnuft om hunden inte blir bättre eller att det förekommer långa utdragna besvär.


Främmande föremål!

Det är inte ovanligt att hunden sätter i sig något olämpligt (boll/stenar/pinnar ex) som senare irriterar tarmslemhinnan vilket då får hunden att kräkas. Sitter då föremålet fast kan det vara bråttom att få bort det eftersom hunden lätt kan hamna i chock.

Spänd buk, oro är andra symptomer och det är bara att söka vård så snart som möjligt.

 Lycka till  med din hund!

//Sanna

Copyright ©
Du kan inte kommentera det här inlägget!

Av SanCha - 8 oktober 2009 13:28

  

Av SanCha - 8 oktober 2009 11:58

Den förlöpte bra och vi varken söp eller dansade på bordet hunden och jag. Vi tog istället en lång skön promenad på förkvällen och träffade lite skojigt folk och hundar. De fick leka av sig innan vi trötta begav oss hemåt igen. Hunden är lite tokig igen då löptikarna hägrar runt husknuten så man kan ju rent av tro att han har knäck i öronen.

Säger jag att han ska komma så går han baklänges till mig och bara det bevisar väl hur tokig han är.


Filmen började bra (se tidigare blogginlägg) men sedan hände något som gjorde att den började sega ur. Jag satte mig upp och klappade på kinderna så jag skulle hålla mig vaken men efter en stund fick jag lägga mig igen och då kröp den usla hunden intill mig och så nära att hans andetag fick mig att somna. Himlars säger jag bara.

Vaknade lagom till textremsan kom. Intressant att se vilka som hade varit med och spelat i alla fall.Rynkar på näsan


Vi fick klampa ut igen i mörkret och det är inte en av mina favoriter och det vet hunden. Han retas för att jag är lite mörkrädd men han har ju aldrig blivit skrämd som jag så han vet ju inget.  Så här gäller "kissa" och inget annat och det på rekordtid också. På 10 min hann vi runt 3 kvarter och hunden kissade säger 25 ggr. Han är otrolig!


Idag kommer mannen hem igen och kommer att åka iväg imorgon igen. Sedan ses vi inte fören på lördagskväll. Trist trist...


Näe nu lunch och kaffe och sedan rullar det nog på utan att man behöver ha koll på klockan. Ja visst ja, måste köpa batterier till klockan då de saktar av. Ja inte dem utan visarna som bara fungerar om batteriet är nytt. Ja ni fattar ju...hihi!


Hörs!

  

Presentation

Frågeruta

0 besvarade frĺgor

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se