SanChas blogg!

Alla inlägg under juni 2009

Av SanCha - 24 juni 2009 11:58Pressmeddelande 2009-06-24 

Svenska hundar allt oftare till veterinären!


!

År 1995 gjorde nästan 15 procent av alla hundar ett eller flera besök hos veterinären. År 2002 hade andelen ökat till drygt 17 procent. Nya uppgifter visar att nära 50 procent av de svenska hundarna gör ett eller flera sjukbesök hos veterinären under en tvåårsperiod.Statistik från Agria Djurförsäkring visar att det blir vanligare med veterinärbesök på grund av sjukdomar eller skador. År 1995-1998 gjorde 14 procent av alla hundar årligen ett eller fler veterinärbesök där kostnaden översteg försäkringens självrisk. År 1999-2002 ökade siffran till drygt 17 procent och preliminära uppgifter från åren 2006-2007 visar ytterligare ökning. Nära 50 procent av de svenska hundarna gjorde då minst ett besök hos veterinären under den tvåårs­perioden.


 — Det behöver inte betyda att svenska hundar blir sjukare. Det kan bero på att de senaste årens veterinär­medicinska framsteg gjort det mer värdefullt att besöka veterinären. Idag finns helt nya möjligheter både att ställa diagnos och behandla sådant som man förr inte kunde göra något åt, berättar Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.


Under hundens första levnadsår blir 14 procent av alla valpar sjuka eller skadade. Åren där­efter är risken lägre fram tills hunden blir fem år, då 15 procent av alla hundar gör minst ett veterinärbesök på grund av sjukdom eller skada. Under resten av hundens liv ökar risken för sjukdomar och skador stadigt. Två av tio sjuåringar gör minst ett veterinär­besök varje år

.

 — Generellt kan man säga att 8-10 år gamla hundar löper dubbelt så stor risk att bli sjuka eller skadade som 1-4 åringar. Men skillnaderna mellan raserna är stor. För den irländska varghunden, som har förhållandevis kort livslängd, är risken att bli sjuk fyra gånger större än för en siberian husky, säger Lotta.

Agrias råd är att försäkra hunden tidigt och undvika glapp i försäkringen — även om risken för sjukdomar och skador är lägre under vissa perioder.


— En försäkring ersätter sjukdomar som börjat utvecklas efter det att försäkringen tecknats. Eftersom många sjukdomar kan finnas lång tid innan de visar symptom är det bäst att ha hunden försäkrad under hela livet. Och olyckor kan ju hända när som helst, avslutar Lotta.


Sammanställningen omfattar cirka 200 000 hundar årligen under åren 1995-2002. Veterinär­besöken avser sjukdomar och skador där kostnaden överstiger självrisken, vilken kan ha varierat under olika perioder. För närvarande är den lägsta självrisken 1 266 kronor.För mer information samt pressbilder, besök http://www.agria.se/breedprofiles. Du kan också kontakta Lotta Gunnarsson, veterinär Agria Djurförsäkring 08-588 421 95 eller Cina Seidefors, informationsansvarig Agria Djurförsäkring 073-964 20 01.


Källa och information: Agria.

ANNONS
Av SanCha - 24 juni 2009 11:26


2009-06-24  


Den svenska vildsvinsstammen behöver begränsas! 

Jordbruksverket anser att en nationell strategi behövs för en god förvaltning av den svenska vildsvinsstammen. Det är dessutom nödvändigt att snarast genom konkreta åtgärder begränsa den fortsatta ökningen av vildsvinen. Stammen ökar nu till synes snabbt och okontrollerat både till antal och i geografisk utbredning. Sannolikt kommer även de skador som vildsvinen orsakar att öka kraftigt.Antalet djur kan fördubblas på mindre än tre år. Detta medför att dagens ca 100 000 djur kan förväntas öka till uppåt 500 000 djur på drygt fem år. De skador som uppstår är skador på grödor och mark och inte minst ett starkt ökande antal trafikolyckor.
-Uppskattningar av skador på grödor och mark har ännu inte kunnat göras. Utbetalda försäkringsersättningar för trafikolyckor uppgår nu till ca 100 miljoner kr per år. Mot detta kan ställas att värdet av köttet för nedlagda vildsvin kan beräknas till en tredjedel av försäkrings-ersättningarna, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket.

Redan idag finns det många platser där lokala vildsvinsbestånd har nått en nivå som av både lantbrukare och andra, uppfattas som oacceptabel. En risk som inte får underskattas är att vildsvin också kan bidra till en ökning av smittsamma sjukdomar hos tamsvin.


Det finns inte någon fastställd nationell strategi för vildsvins-förvaltning, vilket är en förutsättning både för en långsiktigt hållbar avkastning och för att minska skadorna.
Jordbruksverket förordar därför att en nationell strategi fastställs för att kunna upprätthålla en god vildsvinsförvaltning i landet. Det finns idag ingen tillräckligt god bild över hur många vildsvin som finns på olika håll i landet, vilka skador de orsakar och vilka konsekvenser detta medför för samhället. Detta gäller både kostnader för skador som vildsvinen orsakar och fördelar i form av jakt och möjligheten att sälja kött.

Strategin måste vara väl förankrad i samhället för att den ska bli effektiv. Detta innebär att det kan ta tid innan den kan beslutas. Jordbruksverket konstaterar i en rapport till regeringen att det är nödvändigt att vidta åtgärder som syftar till att ökningen av vildsvinsstammen upphör. Den enda framkomliga vägen för att hålla ner antalet djur är genom intensiv jakt och att reglera utfodringen.
- Skälet till att det brådskar är att antalet djur ökar snabbt samtidigt som vi inte har kännedom om omfattningen av de verkningar i samhället som vildsvinen ger upphov till, säger Jan Danielsson, veterinärinspektör på Jordbruksverket.


ANNONS
Av SanCha - 23 juni 2009 22:47


Har kämpat mig igenom Morden i Midsomer som var relativt skaplig och missade denna serie som ju har gått tidigare.

Sevärd och gillar ju bl a;

John Nettles


Det är så hett inne och det hjälper knappt att låta dörrarna stå öppna. Hoppas slippa ta en dusch till innan jag ska hoppa ner i sängen.

Ska koppla in fläkten som jag tycker är lite bättre än takfläkten. Föresten takfläktar ska man visst vara försiktig med då man kan bli för kall. Kanske sant!


Nåja nu har jag inget mer att förtälja denna kväll så god natt med er och sov så gott!
Av SanCha - 23 juni 2009 19:49


Nyss inkommen och fick spola fötterna för att överhuvudtaget kunna gå in. Har stått upp och ner i trädgårdslandet och rensat ogräs. Sedan har jag vattnat alla växter och det var välbehövligt så torrt som det var. Kan det verkligen vara sant så som det regnat? Fast det märktes när jag rensade att det bara dammade om jorden.

Nu börjar det snart likna en tomt igen och framsidan är nu bara staketet kvar mellan grannen och oss. Grannen betalar bräderna och mannen ska sätta upp det.


Plattorna till baksidan kommer nu till helgen så då blir det mycket jobb igen ett tag och inte bara för mannen. Jag måste också vara med och hjälpa till en hel del. Så det blir inte så mycket bloggande då av förståeliga skäl.


Vad hände igår då? Jo mannen han köpte sig en tyngre motorcykel. En 1100 kubikare och även den, Virago. Svart, vit och krom. Jag har inte sett den ännu då mannen varit iväg hos ägaren själv och styrt med det här. Svågern (bil/MC mekaniker)  har haft inne cykeln och testat den och den är värd sitt pris. Ett underpris om man får säga så men ägaren kunde inte köra den mera då han hade problem med seendet.

Bilder kommer så fort vi får hem den.

Frågade mannen vad vi ska göra med den andra MC:n men han tycker väl att jag ska ta den. Själv tycker jag att vi säljer den. Kommer att sakna den med alla de där finesserna som vi satt dit lite i taget. *snyft*


Nu in i duschen och skrubba mig.

Trevlig sommarkväll på Er!


Av SanCha - 23 juni 2009 15:36

Vilken värme...

-Idag går jag inte utanför dörren!

Av SanCha - 23 juni 2009 14:40


Citat!

18-åriga Kimberly Vlaminck gick till en tatuerare i Cortroi i Belgien för att bli tatuerad i ansiktet. Deras skildring av vad som hänt därefter går isär.

Tatueraren Rouslan Toumaniantz, vars jobb med Kimberlys ansikte nu kan få rättsliga följder, hävdar att hon var vaken och såg sig i spegeln flera gånger medan han arbetade.

Kimberly däremot hävdar att hon somnade och vaknade upp "till en mardröm".

Toumaniantz har enligt henne missuppfattat vad hon bett om.

Medan han i sin tur hävdar att hon ångrade tatureringarna först sedan henns pappa och pojkvän sett dem och inte reagerade särskilt positivt.

Slut citat! 


************ 

Nu har Kimberly erkänt att hon ljög och var ju rädd för sin pappa. Så tatueraren har ju gjort rätt och fått upprättelse. Ändå kan man tycka att 18 år är låg ålder då man kan totalförstöra samt ångra sina tatueringar senare i livet. Är det 20 år för att få ut på systemet men 18 år för att rösta så klingar något fel i vårt samhälle.

 

Så när är man vuxen och kan ta sitt ansvar då? Individuellt säger många men vart ska gränsen gå?

Vad tycker du?

Av SanCha - 23 juni 2009 13:57


Värmen ligger på 25 grader inomhus och 32 grader i skuggan nu utomhus. Nu kan det slå lite fel eftersom den termometern ute satt i solsken hela fm.

Ändå är det ofattbart detta!


Peter Jöback - Varmt igen


Av SanCha - 23 juni 2009 12:12


Visste man inget skulle man rent av tro att duvan är ditsatt av oss precis som rådjuret, grodan och svanen.

Nu är den riktig och den har fått två ungar också.


Allt började med att grannen fick två duvungar av en bekant som de höll fångna på sin altan. De växte och växte.....

Ja det är en annan historia men de har förökat sig under dessa år i vårt samhälle att de tar snart större plats än skatorna. Tyvärr bör de skjutas av nu då vi har duvskit överallt och de är ju halvtama också och är inte precis dödsrädda när man springer fram mot dem eller klappar i händerna.


Hunden har ju i alla fall fått ett nytt jobb....

Presentation

Frågeruta

0 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se