SanChas blogg!

Direktlänk till inlägg 23 december 2008

Hundredskap (flexikoppel) och dess påverkan!

Av SanCha - 23 december 2008 12:21

 En novell till från min nätdagbok!Min första "körkortslektion" med flexikoppel!

Jag ska väl inte vara sämre att fördöma detta redskap utan att ens ha provat det. Så jag kopplar på min hund selet som jag tycker passar bra till detta rullkoppel och beger mig ut.
Det första jag hör är ett rrrrrrrrullande ljud och en hund som formligen flyger ut på gatan efter en skata. Mycket märkligt när jag hade tryckt in stopp-knappen. Nåja, det var ju bara ett par meters träning så man får ju inte ge upp medetsamma.
Vevar in min hund och kommenderar "fot" tills vi kommer fram till gångbanan. Allt gick bra men handtaget tynger verkligen i handleden. Får byta och växla mellan höger och vänster hand ganska så ofta.

Väl framme på gångbanan släpper jag denna stoppknapp och låter hunden gå före med kommandot "varsågod". Av någon konstig anledning springer inte hunden till vänster som jag tränat in utan till höger och tillbaka till vänster osv. Antagligen en löptik som varit framme. Så här kan man ju inte ha det utan ger kommandot "stanna" och hunden stannar snällt. Går fram till hunden och undrar vad jag ska säga nu. Han ska ju få en frihet men hålla sig på vänster sida. Så jag tittar ner på den lilla hunden och hostar till och säger, hm...vänster och visar med handen var det är tillåtet att gå.

Då tar vovven ett kliv upp i den höga snövallen och tar sikte på trädet som står ca 5 meter in. Kissar stolt på detta träd och beger sig runt trädet och tillbaka ut där jag väntar med nu en utsträckt lina som går runt ett träd. Jag ber snällt och vänligt hunden att gå tillbaka igen. Med tuff attityd blänger han på mig och rör inte en fena. Jag bönar och ber och drar lite försiktigt i denna lina för att få honom att backa, men han tränger sig framåt med alla krafter och den här diskussion ger oss ju inget. Så jag får kliva upp på den höga vallen och ta mig fram till trädet själv med påföljd att varje steg sjunker man ner under snön och ger mig kalla kårar av all snö som hoppar in i mina stövlar. Tar mig runt trädet och har just då inte något sikte på gångbanan varför min hund som plötsligt har fått linan att ge efter, kliver ner på gångbanan och genar den rakt över. I ögonvrån ser jag mer en dunkel hägring uppstå av en cyklist som kommer sättandes med en hastighet av 100 km/timmen. Han kör rakt på linan som med ett dunk fastnar i stänkskärmen och handtaget kastas ur min hand av det våldsamma rycket. Träffar cyklistens bakhjul av farten. Cyklisten tvärbromsar med rykande däck och får stopp på sin tvåhjuling. Tappar lite balans och hinner precis innan knät sviktade precis få tillbaka sin balans.

Själv står jag kvar och betraktar allt som om det vore en skräckfilm på dagis. Min hund står lika oberörd och tittar han med på fart vidundret. När dimman försvinner från mina ögon stegar jag likt en 2-åring med blöja i rumpan fram genom den höga snön och når fram till vallen.
-" Hur gick det, frågar jag!
-" Vad faen tror du, säger killen med snoret rinnades under näsan.
-" Ja, ursäkta mig men vi tränar med linkörkort, svarar jag lite hurtigt.
Killen glor på sin stänkskärm och stapplar knäsvagt igång sin tvåhjuling igen och försvinner bort. Jag tittar på min hund och undrar om vi någonsin kommer hemåt helskinnade idag eller om vi kommer att hamna på akuten innan kvällen är över!!!!

Jag tar upp det tunga handtaget igen och ser att den fått många fula revor på sig. Borstar bort lite snö och blåser på det onda.
-" Nu ska vi träna ordentligt, säger jag till min hund.
-" Haaa, hörs lite svagt från hunden.
Vi kommer nu fram till en gata och duktig är jag som innan har halat in hunden och tryckt på stoppknappen. Vi låter flera bilar passera innan vi går över. Nu känns det riktigt roligt men jag får fortfarande byta handtaget mellan händerna då det väger mycket.

Nu ska hunden kissa på alla stolpar förstås och bara för att retas så går han inte bara en gång utan två gånger runt varje stolpe. Det blir lite svettigt och jobbigt att leka "följa John" men hunden tycker detta är jätteskoj och skyndar på till nästa stolpe med en matte precis i bakhasorna.

På håll ser vi en hund komma med sin husse. Bäst att hala in linan och gå "fot" förbi. När vi möts så börjar hundens husse att prata. Då domnar min tumme som sitter på stopp-knappen och när husses hund vill hälsa så vill även min hund hälsa. Detta går mycket fort och plötsligt har jag två hundar ihoptrasslade med min lina. För varje hund som jag ska lossa så tillkommer en ny och trasslar in sig. Vi skrattar lite, den andra hundens husse och jag medan vi hjälps åt och svetten skvalar i nacken.

Efter 10 minuter känns det som man kört ett hårt träningspass och jag börjar ge upp. Nu finns bara en chans att trassla ur hundarna och det är att koppla av flexikopplet och börja nysta i en ände. Efter en stund har vi lyckats trassla ur våra hundar som sedan springer iväg och leker med varandra. Själv tittar jag på det stora handtaget och försöker få tilbaka linan där den en gång har suttit. Nu verkar hela fjädern också ha gått sönder.

Jag suckar och ropar in min hund. Har fått nog av denna lektion och återvänder hem. Denna gång låter jag hunden få vara lös. När vi kommer hem till vårt gathörn tittar jag på handtaget med de fula revorna och en lina som hänger ut två meter och inte vill rullas in. Så när vi kommit fram till vårt hus stannar jag till och öppnar locket på soptunnan!

Jag klarade inte "körkortet"!


...

Ha en trevlig dan före dan!

Tjingeling!

 
ANNONS
 
Ingen bild

dotobe

24 december 2008 12:24

Läste med ett brett leende om försöket med flexikopplet. Tack för att du delade med dig. Jag har ju själv använt flexi i tio år - minst, men lärde hundarna från början ordet "runt". Därför har jag aldrig behövt kliva i snödrivorna. :) Men jag förstår att du slängde åbäket. Benson har aldrig fått "smaka på friheten" tack vare flexi och Tomba lärde sig snabbt vad det betyder att gå i vanligt koppel. Ha en riktigt God jul - med eller utan flexi!

 
Ludde

Ludde

16 januari 2009 23:56

Låter spännande det där med flexikoppel. Husse funderar just på att köpa ett sådant till mig, men jag undrar om han verkligen klarar av det? Vi får väl se. Jag ska visa matte det du skrev också, för hon tycker också de känns tunga, så jag får kanske gå lös i stället...

http://hundenluddesblogg.blogspot.com

 
Ludde

Ludde

2 februari 2009 23:32

Det blev ett femmeters Flexikoppel, men jag får gå fritt väldigt mycket ändå. Jag är ganska snäll mot honom med kopplet och har bara trasslat in mig i en buske en gång. Det ger en viss frihet när vi går på vanliga vägar.

http://hundenluddesblogg.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av SanCha - Söndag 3 feb 10:00

Nu får väl de snöälskande så det räcker och blir över!     Mannen skulle iväg tidigt i morse och jag hade svårt att sova då det sista jag såg var snö som yrde och fyllde på gatan/trottoarerna bl a. Ville att han skulle stanna hemma eller åtminsto...

Av SanCha - Lördag 26 jan 12:44

    Idag är jag precis lomhörd eller vad man ska kalla det. Hör varken ordentligt på höger resp vänster öra. Var på vårdcentralen igår för att få hjälp men då de upptäckte en hinna eller hudflaga som verkar sitta fast framför trumhinnan ville de i...

Av SanCha - Tisdag 22 jan 11:18

Kall utomhuspromenad och halkig. Det är det värsta att det är så förbaskat halt och inte hjälper de små stenarna som de lagt ut under snön när det är rena rama Rolf....ett helvete m.a.o. Nåja tog mig runt i skogen på en timma som normalt brukar ta ...

Av SanCha - Söndag 20 jan 19:49


Du som orkar hålla dig vaken eller bor där det inte är molningt. Ut och fota månen då. Så här ser den ut just nu där jag bor men kommer att få molningt tyvärr i natt.   Kram/S ...

Av SanCha - Söndag 20 jan 10:04


Så skönt det ska bli idag och bara duscha, klä sig lite fint och gå bort på mat. Mums och härligt! Har köpt en härlig begonia med färgerna vitt och lila och den blommar precis överallt på topparna. Den hoppas jag blir en vårklick hemma hos värden/v...

Presentation

Frågeruta

0 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se